1882 Butik Otel Alaçatı

Alaçatı tarihini koklayabileceğiniz bir Butik Otel.

1994 yılında Alaçatı’da hareketlenme yeni başlamış, henüz birkaç ev restore edilmiş ve buranın yerlileri dışında henüz birkaç aile Alaçatı’ya taşınmıştı. O yıllarda meydanda köy kahvesi, Belediye ve Zabıta Binası ve bir iki esnaf lokantası vardı. Sokaklar trafiğe kapatılmamıştı, butik oteller açılmamıştı. Biz de Alaçatı’da yaşamak istediğimize karar verdik. Taşınmaya karar verdiğimiz ev Alaçatı’da Yeni Mecidiye Mahallesi, Cemaliye Caddesindeki evdi. 1882 yılında inşa edilen Rum Evi 1916 yılında mübadele ile gelen Bulgar göçmeni Efraim Aga ve ailesinenin yeni evi olmuştu. 1917 yılından başlayarak binanın alt katı zeytinyağı ve tütün deposu, üst katı ise ailenin beraberce yaşadığı yaşadığı konut olarak kullanılmıştı. 1994 yılında ise uzun senelerden beri kimse yaşamadığı için ev boşaltılmış ve yıpranmış haldeydi.

Evi restore etmeye başladığımızda amacımız evin kendi mimari havasına ve Alaçatı’nın dokusuna bağlı kalmaktı. Odaları evin yapısına göre uydurmaya çalıştık. 1882 yılından beri evin ara döşemesini taşıyan ahşap kirişleri muhafaza ettik. Evin içinde bulunan ocağı onararak şömine olarak yeniden inşa ettik. O zamanlar zeytinyağı muhafaza edilen küpü bahçeye, eve ait heykel parçasını ise avluya yerleştirdik. Yine bahçeden bulunan top mermisini Alaçatı Jandarma’sına teslim ettik. Zorlu bir sürecin ardından evimize kavuştuk. Keyifli bir hayatımız ve evimiz olmuştu. Alaçatı hayatımız başlamıştı. 1998 yılında İzmir’de antika ve hediyelik eşya üstüne olan dükkanımız Kontrast’ı meydanda açmaya karar verdik. Yıllar içinde taşınanlar arttıkça burada hayat renklendi. Önce caminin avlusunda antika pazarı, daha sonra butik oteller ve restoranlar açılmaya başladı. Yerli halk yavaş yavaş taşınmaya başladı ve Alaçatı hızla kalabalıklaştı. 2008 yılında meydandaki dükkanımızı kapamaya karar verdik. Binayı konut olarak kullanmak zorlaşmaya başlayınca, kapıdan içeri girdiğimizde yaşadığımız hissi ve avluya ilk kez çıktığınızdaki şaşkınlığı ve Alaçatı’nın güzelliğini sizlerle paylaşmak istedik. 2009 yılında evimizi butik otele dönüştürmeye karar verdik. Otelin adını uzun süre düşündük, Alaçatı’ya uygun isimler bulmak istedik fakat sonradan aklımıza evin yapıldığı yıl geldi ve oybirliğiyle 1882 adına karar verdik. 2010 yılından beri konuklarımızın burada yaşadığı mutluluklar bizi çok mutlu ediyor.

Dileğimiz Alaçatı’nın yaz kadar sonbahar,kış ve ilkbaharda da başka güzel olduğunu daha çok insanın farketmesi, Alaçatı’nın olabildiğince korunarak, kendine has kültürel ve mimari özelliklerini kaybetmeden gelişmesidir.

1 comment

  1. Huzur ve konforun yanı sıra gördüğüm güleryüz beni bir ay tatil yapmışçasına rahatlattı. Herşey mükemmeldi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3046. Sokak 25
35930 İzmir TR
Yol Tarifi